Blog Augustus

We hebben in de afgelopen maanden in het ziekenhuis vele vrouwen met de aandoening fistula mogen ontvangen. Dat is erg mooi! Wat ik al eerder noemde, brengt het ook een uitdaging met zich mee, aangaande ruimte in de ‘vila’. Op dit moment zijn er een aantal kamers waarin 6 vrouwen verblijven…verre van ideaal. In de maand juli is er een chirurg geweest die echt alleen maar fistula operaties deed, daardoor konden er in 4 dagen tijd 17 vrouwen worden geholpen. Over een week komt er weer een andere chirurg die dit voor 2 weken zal doen. We hebben de provincie Bie gevraagd of ze van de lijst van 40 nog eens 15-20 patiënten kunnen sturen.

Op dit moment is een collega van mij weg en heb ik een extra taak erbij. Dat is het verzamelen van medische data en dit invoeren in Excel bestand. Dat laatste is iets minder leuk, maar het eerste wel, want hierdoor weet ik steeds meer van de patiënten.

In de afgelopen week heb ik met hulp van mijn collega, die aanvulden en van het Portugees naar het Umbundo vertaalde mogen vertellen over een tekst van Paulus in de bijbel, waarin hij zegt, het gaat er niet om wat anderen van mij denken, of wat ik van mijzelf denk, maar wat God van mij denkt (1 Cor 4: 3-5). We hebben uitgelegd dat het het allerbelangrijkste is dat we onze eigenwaarde zoeken bij God. Hij zegt over jou, mij, de fistula vrouwen: je bent mijn kind, geliefd, mens met talenten, gereinigd van zonde, vrij, kostbaar en er is nog veel meer moois God over ons zegt! Tegen dit praatje zag ik wel een beetje tegenop, omdat ik denk dat de lokalen dit veel beter kunnen overbrengen, maar ik werd aangemoedigd ook door mijn lokale collega om het gewoon te doen. Er was goede samenwerking en daardoor denk ik dat we ons doel wel bereikt hebben. De daarop volgende week was het de bedoeling dat de vrouwen vertelden wat zij leuk vinden om te doen, waar zijn ze goed in. Er kwam best wat interactie op gang, mooi om te zien!

Naast het werk heb ik ook leuke dingen mogen doen, zo ben ik een langer weekend met een teamlid 4 dagen in Namibië, Ethosha park, geweest. Dit was erg indrukwekkend! Veel wilde dieren gezien, waaronder de king of the jungle 😉. Dit park ligt op ongeveer 7 uur rijden van Lubango.

Vorige week heb ik met 3 andere meiden een Nederlandse collega in Huambo (ook een reis van ong 7 uur) opgezocht! De reis daarnaar toe verliep niet zoals gepland, want ongeveer halverwege kregen we een auto-ongeluk. We zeggen nu steeds, een ernstig ongeluk maar met de beste uitkomst die we hadden kunnen hopen, want niemand raakte gewond, wat echt een wonder is als je je bedenkt dat de auto 2 keer is omgerold (doordat we een groot gat raakten). Ik ben God erg dankbaar voor zijn bescherming, ik zie echt dat er engelen om ons heen waren, want er waren zoveel ‘toevalligheden’ die rond dat moment gebeurden. Het was heerlijk om gewoon lekker te relaxen, bij deze collega, na dit alles. De afsluiter was erg leuk, we konden namelijk met de krakkemikkige auto terug rijden! Zonder ramen en met ingedeukt dak, maar zonder enige vlieg in te slikken. Dit leverde heel wat leuke/interessante blikken op van mensen die ons aan zagen komen!

Beijinhos!

Irene

patienten krijgen les in lokale taal patienten aan hun naai werk me en m'n huisgenoot Lena Namibie

Wie ik ben

Steun mij