Wat ik doe

Wat is Vesico Vaginal Fistula?

Een Vesico Vaginal Fistula (VVF) ontstaat als gevolg van een te lang durende bevalling. De fistel ontstaat, doordat er langdurig druk op vaten in het bekkengebied is, waardoor er weefsel afsterft. De fistel is een onnatuurlijke opening tussen de blaas en vagina. Soms, in ernstige gevallen, ook van rectum naar vagina. Dit heeft tot gevolg dat de vrouw ongecontroleerd en continu urine en/of feces lekt.

Deze jonge meisjes en vrouwen worden vanwege de urinelucht, die om hen heen hangt, vaak verstoten door hun partner, familie en ook de community waarin ze leven. Met als gevolg dat ze er in het leven helemaal alleen voor staan en geen liefde ontvangen. De enige weg tot genezing is door middel van een operatie, welke ze vaak niet kunnen betalen. Veel vrouwen en meisjes komen van het platteland, waar ze nauwelijks geld verdienen. Gelukkig maakt het ziekenhuis CEML in Lubango deze operatie wel mogelijk, door middel van fondswerving.

Project

Het ziekenhuis in Lubango, waar ik voor zal gaan werken heeft een re-integratie programma, welke verdieping en uitbreiding nodig heeft, o.a. vanwege het toenemende aantal patiënten. Dit programma helpt de vrouwen om na de operatie weer terug naar huis te gaan met skills om in hun eigen eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. Op dit moment worden er o.a. naailessen en lessen in agricultuur gegeven, door lokale medewerkers. We zouden graag ook andere onderwerpen onder de aandacht brengen, zoals budgettering.

Naast dit project wil ik mij in de komende jaren richten op het voorkomen van VVF. Voorlichting is in dit alles erg belangrijk! Het team wat hier al aan werkt, zou heel graag dit project willen uitbreiden, zodat het aantal vrouwen wat met VVF te maken krijgt, verminderd.

Er is samenwerking met Freedom From Fistula Foundation, Hope For Our Sisters en MAF. Deze organisaties maken het allemaal mogelijk dat de vrouwen kunnen worden geopereerd en dat de programma's draaien waar ik mijn steentje aan zal bijdragen.

De mogelijkheid tot behandeling én het feit dat de vrouwen andere vrouwen met dezelfde problematiek ontmoeten, maakt dat ze weer hoop krijgen en daarmee ook weer blijdschap in hun leven.

Naast de lichamelijke genezing is geestelijke genezing net zo belangrijk! Dit proces kan op gang worden gebracht door te laten merken dat ze waardevol zijn in Gods ogen. Dit geeft een eeuwige hoop, één die nooit voorbijgaat. Het getuigenis van een aantal patiënten is als volgt: “Ondanks dat ik niet genezen ben, heb ik toch ervaren dat er met liefde voor me werd gezorgd, hierdoor voel ik me weer waardevol!”

Wil je trouwens meer weten over de organisatie waar ik mee samenwerk? Kijk dan eens op www.sim.co.uk.

Logo SIM

Steun mij