Aankomst Portugal

Oi beste lezers,

Sinds afgelopen maandag ben ik in Portugal en woensdag heb ik mijn eerste Portugese les gehad. Ik krijg van alles mee aan huiswerk onder andere een reclame folder, geluidsfragmenten met letters van het alfabet en ook een kinderboek over het menselijk lichaam, best handig als verpleegkundige 😊

In de afgelopen week al leuke en ongemakkelijke momentjes qua Portugese taal gehad, als voorbeeld: In een groente/fruit winkel zag ik heerlijke en goedkope aardbeien (jaja verschilt echt met NL), dus ik begon ze voorzichtig in een zak te leggen. Ondertussen hoorde ik steeds meer geroezemoes van twee dames die dichtbij stonden, kreeg al sterk het gevoel dat het over mij ging. Wat was nou het geval, ik mocht ze niet zelf in een zak doen, stond N.B.! met koeienletters op een bordje erboven geschreven dat alleen de cassiere dit mocht doen, omdat de aardbeien zo fragiel zijn.

Het leuke van de lessen is dat mijn docent relaxt is en een leuke dosis humor heeft en dat ik gewoon op een bankje in de station hal les kreeg. Dit helpt zeer zeker om over een soort van schaamte heen te komen, want iedereen kan meegenieten 😅 Best een slimme actie

Het gezin waar ik bij verblijf is erg gezellig en gastvrij! De moeder is Angolees/Portugees/Fins en heeft 4 kinderen (9,10,14 en 19 jaar oud). Haar kinderen zijn erg leergierig om Engels te leren en ik natuurlijk het Portugees, super leuk dus! Google translate draait (nu nog 😉) overuren. Zij woont in een appartement wat ze huurt van de kerk, vroeger van missionaries geweest en ik huur bij haar een kamer. Het eten is voortreffelijk! Al een voorproefje van hoe het in Angola is, nog niet echt Portugees gegeten, behalve dan voor het eerst kreeft (koud), laten we het er maar op houden dat dit wennen was.

Komende zondag hoop ik naar een Portugese kerkdienst te gaan en 's avonds naar een Engels talige dienst in Lissabon, waar ik een vrouw hoop te ontmoeten die werkzaam is in een project met vluchtelingen. Er werd mij, via mijn docent, verteld dat ze daar nog wel hulp kunnen gebruiken, ben benieuwd! Er is hier in Mem Martins ook een Zwitsers stel wat via de kerk veel bijbels onderwijs geeft aan jeugd (met diverse culturele achtergronden), zij vroegen of ik misschien af en toe wil meehelpen in de zomermaanden, omdat er dan weinig hulp is en lang niet alle kinderen op vakantie kunnen gaan.

Volgende week meer nieuws over ongemakkelijke momentjes en leuke ontmoetingen 😃 Fijn weekend allemaal!

groetjes Irene

Wie ik ben

Steun mij