Celebrate the tiny triumphs!

Laatst, na de 7 e les heb ik in een winkel kunnen vragen om een map met vele plastic hoesjes en de kassière begreep me in 1 keer! Ik ben nu op het punt dat ik al aardig wat werkwoorden weet, maar ze ook echt allemaal in m’n hoofd moet gaan stampen, ook de onregelmatige. In de lessen probeer ik steeds meer in het Portugees te praten, mijn docent wisselt Portugees gelukkig nog wel af met Engels. Thuis durf ik soms een vraag te stellen aan een van de kinderen in het Portugees, maar dit gaat meestal nog moeizaam...

Afgelopen week wees iemand me hier op een mooi hardloop pad, hier was ik al ff naar op zoek, route van ong 2,5 km gaat naar Sintra (mooi dorp met paleis gelegen in de heuvels). Niet dat ik het tot helemaal daar red, want dat is wel meer dan 2,5 en ik moet ook weer terug. Tijdens het rennen een Portugees christelijke radiozender gevonden, ook kwam er af en toe Engels voorbij en zelfs een heus country nummer van the US.

De plaats waar ik woon is niet per se heel mooi vind ik, voornamelijk vanwege de vele hoge flats en weinig groen. Wat ik wel leuk vind is om al de diversiteit in culturen hier te zien en mee te maken. Dit maakt dat ik me al op reis voel in de richting van Angola :-) Er zijn hier o.a. veel mensen uit Angola, maar ook Brazilianen en mensen van Kaap-Verdie.

De economie is hier wel degelijk anders t.o.v. Nederland. Gemiddeld verdient men tussen de 600 en 900 per maand, begreep ik. Daarentegen zijn gelukkig veel levensmiddelen en huur wel goedkoper. Wistjedatje: veel oudere mensen, ook echtparen (althans in Lissabon) een groot deel van hun dag door brengen in een shopping mall vanwege de airco die thuis ontbreekt? Ziet er soms best leuk uit, maar kan me indenken dat het soms ook behoorlijk frustrerend voor ze kan zijn.

Groetjes Irene

Wie ik ben

Steun mij