Blog Januari

Net twee weken terug in Lubango, maar het is alweer lang geleden sinds mijn laatste blog en natuurlijk is er weer het een en ander gebeurd in die tussentijd.

Voordat ik begin te vertellen eerst nog dit: Gelukkig nieuwjaar!!!

Zo ben ik een ruime 3 weken in Nederland geweest en heb ik ontzettend genoten van het contact met mijn familie en vrienden! Het was ook heel fijn om weer even in mijn thuis gemeente te zijn. Dankjulliewel voor alle gezelligheid en gesprekken!!! Ik heb ervan genoten! Ook kon ik kort voor mijn bezoek aan Nederland een bruiloft van een Mercy Ships vriendin bijwonen, dit was een erg leuke reünie, met nog een andere vriendin.

Een week voordat ik op reis ging richting Nederland hebben we als preventie team nog een aantal dagen door gebracht in Kalukembe en Caconda. Om daar voorlichting te geven over het voorkomen van fistula aan gezondheidswerkers in de communities. We waren hier op uitnodiging van provinciale verloskundige vertegenwoordigers. Het was erg interessant om ook te horen waar hen meer aandacht aan willen geven, namelijk het doseren van traditionele medicijnen. Hiervan word soms te veel van gegeven, waardoor de lever het bijvoorbeeld zwaar te verduren krijgt en complicaties veroorzaakt. Zo hebben we al een aantal vrouwen in het ziekenhuis gehad die ascites (ophoping van vocht in buik) hadden doordat ze teveel van een lokaal medicijn hadden ingenomen in de hoop op genezing. Hierover word steeds meer bekend in de samenleving en dat is natuurlijk een goede ontwikkeling!

Op een dag liep ik met wat vrienden door de stad en was het erg grappig om te horen van een voorbijganger, die even later 1 van onze leerlingen bleek te zijn, dat ik niet alleen als verpleegkundige word gezien, maar ook als docent. Ze riep namelijk in het voorbijgaan: boa tarde professora :-) Het was een tiener aan wie we op een van de middelbare scholen les hadden gegeven over voorkomen van tienerzwangerschap.

De maandag na mijn aankomst heb ik het bezoeken van de patiënten in de ‘vila’ weer hervat. Daar werd ik weer leuk ontvangen met vele warme begroetingen! Op dit moment zijn er ongeveer 25 vrouwen, dus is wat rustiger. Maar halverwege januari komt er weer een chirurg voor 2 weken alleen fistula operaties uitvoeren, dus dan zal het weer lekker druk zijn. In de week voor kerst hebben we ook met hen kerst gevierd, hierbij kregen ze ook een cadeau, namelijk een doek vol met voedingsmiddelen en zeep.

De 25e en 26e december heb ik voornamelijk met een vriendin van hier doorgebracht en ben ik nog bij andere teamleden op bezoek geweest. Het was een gezellige tijd! Rond Oud & Nieuw heb ik met heel aantal anderen voor een paar dagen gekampeerd op een strand ongeveer 7 uur rijden hiervandaan. De rit ernaar toe alleen al was prachtig, maar ook het strand was ontzettend mooi en heel relaxt! De sterrenhemel in de avond was maravilhoso en natuurlijk ook de zonsondergang! De voorbereidingen voor deze dagen waren ook om niet te vergeten, want het ging best op z’n Angolees. Ik heb namelijk bamboe gekapt (wel met wat hulp ;-) om zo hiermee en met een oud gordijn wat schaduw te kunnen creëren en onderweg stopten we om van lokalen wat houtskool te kopen, zodat we ook konden koken.

Deze wat rustigere tijd gaf me ook de mogelijkheid om terug te blikken op het werk hier en vooruit te kijken naar het komende jaar. Ik besef me dat ik me eigenlijk best goed heb gehouden aan vooral meelopen, kijken, meewerken met mijn collega’s om een goede indruk te krijgen van het werk. De komende tijd moet ik nog steeds blijven bedenken, wat is het wat er precies nodig is, en wat vinden mijn collega’s en patiënten vooral dat er nodig is. En dan daarop inspelen natuurlijk! Ik word ontzettend blij als ik kijk naar hoe mijn collega’s hun werk doen en wat ze hiermee al hebben bereikt!

We blijven dromen dat misschien over een 5 tal jaar de ziekte misschien wel is uitgebannen hier in Angola. Misschien wat optimistisch, maar daar is denk ik niets mis mee :-)

Waar ik ook naar uit kijk is het vertonen van de film over het leven van Jezus in lokale talen. We gaan dit in stukjes doen. Door middel van een mooie app is dit mogelijk. Recent is er een team hier geweest om ervoor dat zorgen dat deze film ook nog in een andere lokale taal beschikbaar komt. Een van mijn lokale collega’s is hier betrokken bij geweest en ik ben benieuwd te zien hoe dit ons kan helpen nog helderder de boodschap over te brengen.

Als afsluiter wil ik jullie vragen mee te bidden voor het visum vernieuwings proces. Dat dit een beetje smooth mag verlopen..

p.s. Gedurende mijn verblijf in Nederland kon ik gebruik maken van de service van Stichting Hand, welke mij een auto voor de gehele tijd ter beschikking hebben gesteld, tegen een zeer goed bedrag. Ik wil dit graag onder de aandacht brengen, omdat zij het werk rondom verhuur van deze auto’s allemaal vrijwillig doen. Ook maken ze tweedehands computers gebruiks klaar voor het buitenland. www.stichtinghand.nl

Beijinhos!

Irene

les geven op middelbare school lokale markt voorbereiding kado patiënten kerst
Lubango Kamperen op het strand Kamperen op het strand

Wie ik ben

Steun mij